Tijekom lipnja smo razgovarali o ekološkoj svijesti i zašto je ona važna, a zatim smo napravili pokus pomoću kojeg smo naučili zašto nije dobro bacati plastiku i ostali otpad u more. Također smo oslikali naš reciklirani papir te smo od kartonskih rola izradili i oslikali držače za bojice i flomastere.  Razgovarali smo o planinama u Hrvatskoj, njihovoj važnosti, ljepotama planina i planinskom životu. Također smo pogledali video o planinama u Hrvatskoj te smo na mapi proučavali smještaj tih planina. Ponovili smo što je to bioraznolikost, otišli u naš vrt promotriti biljke i životinje te smo provjerili kako napreduje rajčica koju smo posadili. Proučili smo kako se razmnožavaju biljke i koja je uloga pčela. Sakupili smo materijal koji se može reciklirati (plastični čepovi, kartonske kutije…) te smo od njih izrađivali razne igračke. Nakon toga smo igračke bojali temperama.

Briga i očuvanje okoliša nam je od velike važnosti stoga smo se u sklopu Eko programa pobliže dotaknuli navedene teme i kroz razne edukativne videozapise naučili na koji način možemo pomoći okolišu, a izradom i bojanjem natpisa postavljenih u prostorijama vrtića smo i drugima ukazali na važnost brige o okolišu jer samo pravilnim postupanjem ga možemo učiniti boljim i ljepšim mjestom. Slušali smo i „Ekološku pjesmu“, a prošetali smo i okolicom u potrazi za razbacanim smećem koje smo potom odložili u kante. Također, livade u mjesecu lipnju bile su prepune suhog cvijeća pa su djeca kroz šetnju prikupili sjemenja nekih biljaka nakon čega smo ih pohranili u napravljene vrećice te pospremili dok nam neće zatrebati. Povodom toga napravili smo i sliku nekih od biljaka u 3D varijanti s pripadajućim sjemenjem, a korišteni materijali kod izrade su: štapići za uši, tjestenina, riža, krep papir, ukrasna žica i drugo.
Još jedan svjetski dan kojeg smo obilježili je Dan oceana gdje su djeca kroz slikovnice i enciklopedije ponovila morske životinje, a kroz videozapise i slikovnicu „Alba – riba koja živi sto godina“ uvidjela i opasnosti kojima su životinje i biljke izložene što zbog same prirode, što zbog negativnog utjecaja čovjeka. Umjetnička aktivnost bazirala se na izradi plakata morskog dna gdje su djeca otiscima dlanova, plastičnim vilicama, temperama, krep papirom, plastičnim čepovima i raznim drugim materijalima kreirali životinje i alge koje obitavaju u oceanima i morima, a neki od poticaja koje su djeca razvila bili su kreativnost i korištenje starih stvari kod izrade nečeg novog (reciklaža).
Ostatak mjeseca bio je posvećen slobodnim temama koje su se većinom temeljile na likovnom izražavanju pa su izrađene razne morske dekoracije poput meduza od papirnatih vrećica, brodovi od podložaka za jaja, kitovi i ribe od papirnatih tanjura i telefon od kartonske kutije i čepova.

 

Comments are disabled.