Program zdravstvenog odgoja u Vrtiću ima vrlo veliku važnost. Ciljevi djelovanja koje smo postavili u ustanovi usmjereni su na:

-unaprjeđenje i zaštitu zdravlja djece

-provođenje pravilne prehrane i njege

-poticanje kvalitetne izmjene igre i dnevnog odmora

-poticanje redovite tjelovježbe i kvalitetan boravak djece na zraku

U svakodnevnom radu nastojimo ritam aktivnosti prilagoditi potrebama svakog pojedinog djeteta u skladu s njegovom dobi i psihofizičkim mogućnostima. Prehrana djece osigurava se prema važećim standardima i propisima i zadovoljavaju se specifične prehrambene potrebe djece, redovito educiramo odgojitelje, djecu i roditelje o primjeni  novih prehrambenih smjernica. Posebna pažnja posvećuje se sigurnosti djece, prevenciji ozljeda u unutarnjem i vanjskom prostoru. Sustavno pratimo psihofizički razvoj djece s naglaskom na prevenciju zaraznih bolesti, prevenciju pretilosti i karijesa. Važno nam je poticati razne motoričke aktivnosti radi poticanja cjelovitog psihomotornog razvoja. U svakodnevnom radu uveli smo obvezan sat tjelesne kulture. Tjelesne aktivnosti su temeljne aktivnosti u razvoju djeteta i prva karika u općem sustavu poticanja rasta i razvoja te su ključne u ranoj dobi. U toj dobi razvija se koštano-vezivni i živčano-mišićni sustav. U tim godinama dijete nauči hodati, trčati, skakati, penjati se i sl. Kretanje uvelike utječe na pojačan rad organa za disanje što pridonosi izmjeni tvari. Pokreti pridonose i razvoju središnjeg živčanog sustava. Prirodne potrebe za kretanjem treba zadovoljiti, ali i njima rukovoditi. Zdrava, okretna, spretna i vješta djeca mogu lakše obavljati svoje radne i društvene zadaće.

Tjelesne aktivnosti djece u dječjem vrtiću možemo podijeliti na:

-vježbanje u dvorani

-vježbanje u sobi dnevnog boravka

-vježbanje na otvorenom prostoru

Da bi vježbanje bilo zadovoljavajuće, potrebna je adekvatna priprema djece – odjeća i obuća, adekvatna priprema odgojitelja – PLAN RADA, kvalitetno predviđeno trajanje aktivnosti s obzirom na dob djece i nadoknada tekućine.

Vrlo često nas pitaju zašto s djecom boravimo na zraku u zimskim mjesecima. U zimskim mjesecima u zatvorenom prostoru djeca češće i lakše obolijevaju od bolesti dišnog sustava, u zatvorenim prostorima dolazi do isušenja sluznice nosa, smanjenja lučenja sluzi. Van izlazimo kasnije i boravimo kraće, temperature s minus predznakom nisu prepreke za izlazak van. Van ne izlazimo kada je magla, jak vjetar i padaline. Vani organiziramo igre koje mobiliziraju rad cijelog organizma, npr. šetnje, grudanje, građenje snjegovića, trčanje. Dječji vrtić Igra prepoznao je važnost zdravstvenog odgoja i verificirao Bazični sportski program kao i Program plivanja. U oba programa uključeno je ukupno 50-ero djece. Programi se provode redovito dva puta tjedno po 45 minuta. Djeca našeg Vrtića puno šeću i pješače dok najmlađi korisnici (nehodaći) šetnju provode u kolicima za 6-ero djece. Sudjelujemo na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića u svibnju te se uključujemo u Program klizanja u siječnju i veljači.

Vrlo važnim smatramo i pravilnu, kvalitetnu, raznovrsnu prehranu kojom se zaštićuje zdravlje djece, postiže optimalan rast i razvoj i pridonosi stjecanju pozitivnih prehrambenih navika od najranije životne dobi. Ako se djecu uči na zdravu hranu, razvit će se i zdrave prehrambene navike. Prehrambene navike stečene u djetinjstvu ostaju za cijeli život, a ono što je dijete naučilo o prehrani vraća se u obliku zdravlja.

Očuvanju djetetova zdravlja doprinosi:

-minimalno upotrebljavanje soli i začina

-izbjegavanje unosa teže probavljivih masnoća u organizam

-izbjegavanje jedenja rafiniranog šećera i slastica

-izbjegavanje jednoličnosti u prehrani-uzimanje raznovrsne zdrave prehrane

Dnevna količina kalorija ovisi o starosti djeteta, njegovoj tjelesnoj težini, visini.

Pravilo je: 1000 kcal + po svakoj godini života još približno 100 kcal, npr. dijete u dobi 1-2 godine = 1100 kcal, dijete u dobi 3-4 godine = 1400 kcal.

Vrlo je važno stvarati pozitivne stavove prema hrani i formirati zdrave prehrambene navike kroz izbor svježih namirnica, pripremanje ukusnih i hranjivih obroka, estetskim i ukusnim posluživanjem hrane, a osobitu pozornost pridavati pripremi i posluživanju novog jela. Što su djeca mlađa, lakše usvajaju uvođenje novih jela. U našem Vrtiću prehrana je vrlo raznovrsna, priprema se u našoj vrtićkoj kuhinji od svježih i domaćih namirnica proizvedenih na poznatom nam OPG-u. Priprema se u kontroliranim i higijenskim uvjetima i pod sanitarnim nadzorom. Dijete u Vrtiću boravi između osam i deset sati i za to vrijeme ima četiri obroka: doručak, prijepodnevnu užinu, ručak, poslijepodnevnu užinu. Time je osigurano 85% prehrambenih dnevnih potreba. Naš Vrtić ima razrađene jelovnike za šest tjedana koji su rađeni u suradnji sa stručnjacima i nutricionistom te su u potpunosti prilagođeni djeci. Normativi su rađeni prema knjizi Prehrambeni standardi za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću (Vučemilović i Vujić Šisler, 2007, Zagreb).

Hipokrat je još 400 god.p.n.e. rekao: „ Svi dijelovi tijela koji su u funkciji, ukoliko se primjereno koriste i vježbaju radom, dobro se razvijaju, ostaju zdravi, sporo stare, a ukoliko nisu u uporabi, postaju skloni bolesti, zaostaju u rastu i brzo stare“.

Upravo je to moto našeg Vrtića.

Gabrijela Golub, ravnateljica

Comments are disabled.