Na tom mladom letu 

Zdravi i veseli kak mladi jeleni.

Daj vam Bog sve kaj si od srca želite,

A najviše božjeg mira i blagoslova!

Pripremajući se za Božić upitali smo se kako se  Božić nekad slavio.  Da bismo saznali neke odgovore u goste smo pozvali gospođu Vesnu Antolić, predsjednicu Udruge žena „Hrvatsko srce Drnje“ i Filipovog djeda gospodina Mirka Mađerića. Gospođa Vesna već dugi niz godina njeguje tradiciju svog mjesta, a djed Mirko vrlo rado dijeli s nama uspomene na svoje djetinjstvo, “kak je to bilo, dok je on bil mali”. 

S gospođom Vesnom djeca su pripremala tradicionalne ukrase za bor – orahe umatala u foliju, nizala kokice na konac. A donijela nam je i licitare, salon bombone te veliku količinu voća kako bi bili što zdraviji.

Djed Mirko pripremio nam je pravi mali ugođaj za Badnjak. Uz zvuk zvona sa crkve, u narodnoj nošnji djed je unio slamu u sobu čestitajući prigodnom čestitkom. Svi smo kleknuli na slamu i molili molitvu Oče naš. Nakon toga djed je postavio stol. Stavio je malo slame na stol, pa stolnjjak, zatim pšenicu, posudu s plodovima, jajem i svijećom. A sve s tradicijskim vjerovanjem da nam polja bolje rode i koke bolje nesu jaja. Zatim smo zajednički okitili granu bora tradicijskim ukrasima za bor. Djed nam je još ispričao kako se kao dijete igrao na slami i čak se spavalo na toj slami. Nije bilo poklona ispod bora, već možda samo pokoji bombončić s bora za posladiti se. 

Veliko hvala našim gostima koji su djeci uspjeli predstaviti neka davna vremena, kako se Božić nekad slavio. U nastavku pogledajte kakvo je to veselje bilo kod Kapljica.

Comments are disabled.