Livada u proljeće ljepša je nego u bilo koje drugo godišnje doba. Buđenjem proljeća kod djece se javlja velik interes i znatiželja za istraživanjem biljnog i životinjskog svijeta. Ovaj tjedan ćemo se baviti temom livade, biljaka i različith kukaca te vam nakon priče “Čarobna livada” osječkog književnika Ante Gardaša donosimo ideje i prijedloge koje ćemo nadopunjavati tijekom tjedna. 

Okitio se Svibanj cvijećem i suncem. Zasvirao u zelenu frulicu od vrbove kore. Probudio je svako stablo i posljednje travke izmamio iz zemlje. Roda opet stala u baru i zagledala se u voden cvijet. Lastavice užurbano popravljaju gnijezda pod strehama. Rasuo Svibanj tratinčice po livadi. Čarobna livada! Kažu: tko ujutro dođe na livadu, vidjet će u travi sjajno biserje što blista poput sunca i gori kao čisto zlato. I postat će lijep kao smiješak i radostan kao ptica. Pohitala djeca u livadu među tratinčice. Svi su odreda lijepi i radosni, i djeca i tratinčice. Djevojčice skupljaju cvijeće i prave vjenčiće, a dječaci sviraju na vlatima trave među prstima. Dva leptira sletjela na grm divlje ruže kraj puta pa joj ljube rumene latice. Zeleno pomiješano s plavim. Nebo i livada kao da su se stopili u čvrstom zagrljaju.

Plav potočić, plavo cvijeće – sve se plavi u proljeće.

Plavo nebo, plava ptica, još je plavija potočnica.

Zumbul pruža plavo lice kraj sestrice ljubičice.

Ptice radosno pjevaju u razlistanim krošnjama. Šuma podrhtava od njihova cvrkuta. Gledaj Svibanj i smiješi se. Smijeh mu zvoni u žuboru potoka, rasipa se ptičjeg kljuna.

Comments are disabled.