Odgojitelji i stručni suradnici našeg vrtića tijekom travnja su se uključili u edukaciju „STEM u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju“, čime želimo osnažiti vlastite kompetencije, znanja i vještine u području znanosti, tehnologije, umjetnosti i matematičkom području.

Nakon prve on-line edukacije održane 19. travnja 2022. godine, u utorak 3. svibnja održana je druga po redu edukacija o STEM području  u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju. Nakon prve radionice i usvajanja teorijskog dijela, sudionice edukacije imale su prilike u grupama i individualno iskoristiti dobivene informacije i primijeniti ih na predloženim materijalima i zadacima.

Predavačica Božena Vrgoč iz centra Educativo iznijela je i niz svojih iskustava iz prakse te dala primjere didaktičkih pomagala i igara, aplikacija te web stranicama na kojima se mogu naći informacije vezane za različita područja STEM-a. Također, navela je primjere STEM aktivnosti koji se mogu implementirati u vrtićkom okruženju te je prezentirala kako djeci predškolskog uzrasta objasniti djelovanje sile teže, gravitacijskih sila, recikliranje plastike, Da Vincijev samostojeći most i mnoge druge teme iz STEM područja.

Veliki interes polaznika edukacije privukao je robot Panda koji se koristi kao didaktičko pomagalo za usvajanje vještine kodiranja, a osim opcije kretanja u prostoru ima i mogućnost demonstracije nekoliko osnovnih emocija. Koristeći različite naredbe i predloške, polaznici edukacije mogli su samostalno primijeniti određene radnje na robotu kao pomagalu u okviru provođenja aktivnosti.

Obogaćeni novim spoznajama i načinima njihove primjene u kontekstu predškolskog odgoja i obrazovanja, rado iščekujemo novu radionicu i veselimo se novom susretu s robotom.

 

Comments are disabled.