Dječji vrtić Igra započeo je s radom 2014. godine. Prepoznatljivi smo po inovativnosti, programima, otvorenosti prema zajednici. Vizija koju svakodnevno živimo i kojoj težimo je  stvoriti vrtić u kojem se poštuju prava i potrebe djece i njihovih roditelja i u kojem se razvija samostalno, odgovorno i kreativno dijete. Neprestano težimo stvaranju kvalitetnih uvjeta za odgoj i učenje djece, ostvarivanje kvalitetne suradnje s roditeljima i upoznavanje roditelja sa suvremenim  vrtićem koji njeguje partnerske odnose s roditeljima i lokalnom zajednicom.

Naši dani ispunjeni su igrom, veseljem druženjem i putovanjima. Od početka našeg rada bavili smo se ekologijom. Želimo da djeca u svakodnevnom radu dolaze u kontakt s prirodom, uočavaju ljepote prirode i na taj način uče i odgovorno se ponašaju prema njoj. Svakodnevno stvaramo uvjete za iskustveno istraživanje kako bi smo na najbolji način doprinijeli razvoju ekoloških stavova i ponašanju djece. Uključenošću djece u ekološke aktivnosti neprestano učimo o povezanosti prirode i čovjeka.

Stjecanje statusa  međunarodne Eko škole za nas je veliko priznanje i potvrda u pogledu prepoznatljivosti rada svih djelatnika našeg vrtića i velikog truda i zalaganja svakog pojedinca za brigu o prirodi i zdravom okolišu.

Vrlo aktivni bili smo u pogledu smanjenja otpada, zdrave prehrane te očuvanja energije. U našem velikom dvorištu postavili smo povišene gredice i posadili povrtnjak. O njemu se svakodnevno brinemo. Sadimo povrće, plijevimo ga, zalijevamo i beremo. Povrće iz našeg vrta koristi naša kuharica i u pripremi zdrave prehrane. U vrtiću je oformljena eko patrola koja brine o našem okolišu i štednji energenata. Redovito kontroliraju razvrstavanje otpada i svoja zapažanja samostalno bilježe u predviđene tabele.

U toku pedagoške godine obilježavali smo važne datume: Dan jabuka, Dani kruha, prvi dan jeseni, zime, proljeća i ljeta, Dan planeta Zemlje, Svjetski dan voda. Svih 7. koraka uspješno smo ispunili i od  10. svibnja našim vrtićima vijori se zelena zastava.

O svim našim aktivnostima redovito smo informirali javnost i omogućili im praćenje našeg rada.

Naši vrtići sakupljaju  baterije i redovito ih predaju Friš-u. Od doniranih sredstava redovito nabavljamo likovni materijal. Projektni dan posebno je bio dinamičan. Uređivali smo dvorište, sadili i bojali gume za cvijeće, sadili smo jagode, čistili smo šumarak i izrađivali igračke od pedagoški neoblikovanog materijala. Među svim sudionicima osjećala se jedna povezanost i suradnički odnos.

Dvije godine brzo su prošle i ove godine obnavljamo ponovno status ekoškole.

Međunarodne Ekoškole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini svih naših vrtića. Program nas usmjerava na koji način odgojne sadržaje o zaštiti okoliša primijeniti u svakodnevnom životu. Ovakav pristup pomaže djeci shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša u svijesti svakog pojedinca. Posebno smo senzibilizirani za smanjenje otpada i njegovom zbrinjavanju, racionalnog korištenja vode i energije i uređenju vrtićkog vrta i okoliša.

Naša djeca izuzetno su zainteresirana za prijenos aktivnosti na svoje roditelje, na odgovornost svoje obitelji i širu zajednicu.

U našem vrtiću odabrali smo „eko“ kao drugi način življenja. Svim našim vrtićima i dalje će se vijoriti zelena zastava. U potpunosti smo spremni na obnovu Statusa Eko škole i dokazati da su postignuti rezultati razine prve godine spremni na nove ciljeve i sadržaje.

Ostvarivanje statusa Eko škole veliki je poticaj za neiscrpan rad na području ekologije, na novim zadacima i izazovima. Cilj je razvijanje ekološki odgovornih osoba koje izlaze iz našeg vrtića i koji se prijateljski odnose prema prirodi.

Veliko hvala našem pokrovitelju i donatoru tvrtki HARTMANN koja nas prati i financijski podupire na našem ekološkom putu.

 

 

 

 

Comments are disabled.