Emocija ili osjećaj naziv je za čovjekovu reakciju na neki događaj, povezuje ono što nam je važno sa svijetom ljudi, stvari i događaja. Emocije koje opažamo i o njima razgovaramo s drugima obično traju vrlo kratko od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Protekla dva tjedna djeca iz skupine Zvjezdice bavila su se temom emocija gdje su kroz različite priče upoznala četiri osnovne emocije sreću, tugu, ljutnju i strah. Djeca te emocije svakodnevno susreću u svom životu i s nekim emocijama se nose lakše, a s nekima teže no to sve ovisi o djeteta jer je svako dijete drugačije i na drugačiji način se nosi s emocijama. Kod djece smo željeli  poticati razvoj  sposobnosti prepoznavanja i izražavanja emocija, izražavanje gestom, regulaciju emocija, kontrolu i uspostavu emocionalne stabilnosti.

 U sobi gdje boravimo postavili smo ogledalo da djeca mogu vidjeti svoj odraz u njemu. Zanimljiva im je bila i kutija emocija gdje su sortirali kartice te izvlačili kartice iz kutija i opisivali događaje prikazane na kartici  i imenovali o kojoj je emociji riječ. Od likovnih aktivnosti djeca su crtala sebe kad su sretna i kad su ljuta te su na crtež napisala što je to što ih čini sretnim, a što ih čini ljutim. Slušali smo klasičnu glazbu te su djeca temperama slikala kako se u tom trenutku osjećaju. Igrali smo igre gdje su djeca slušala cd te su trebali pogoditi o kojoj emociji je riječ. Svoje emocije su crtala i flomasterom na balonu.  Pustili smo glazbu i zanimalo nas je kako će djeca reagirati kad slušaju tužnu, a kako kad slušaju sretnu pjesmu. Kako je to izgledalo možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

 

Comments are disabled.