Dana 24. studenog 2015. ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, dr. med. Mato Devčić, održao je stručno predavanje na temu Hitna stanja u dječjoj dobi za odgojno-obrazovne djelatnice Dječjeg vrtića Igra.

U svom je predavanju istaknuo najbolje načine kako reagirati u određenim kritičnim situacijama.

Febrilne konvulzije

Febrilne konvulzije su grčevi koji nastaju pri visokoj temperaturi. Dolazi do gubitka svijesti i trzanja mišića. Ako je dijete pri svijesti, treba ga izolirati iz sredine gdje se nalazi, razgovarati s njim, polegnuti ga na bok i odmah kontaktirati liječnika. Temperaturu treba sniziti tuširanjem i oblozima. Kod rektalne temperature preko 38,5°C, djetetu treba dati klizmu rektalnim putem (dijete do 10 kg – 5 mg, dijete 10-15 kg – 10 mg). Mlađem djetetu daje se klizma dok je polegnuto na leđima, a starijem djetetu dok leži na lijevom boku.

Zbrinjavanje opeklina

Četiri osnovna načela:

1) hladi opečeno mjesto

2) spriječi dodatne infekcije (samo gaza na ranu ili gaza namočena u sterilnoj fiziološkoj otopini)

3) nadoknada tekućine

4) komprese za opeklinu

Potrebno je imobilizirati ekstremitet.

Strano tijelo u oku ili uhu (prašina, tekućina, oštri predmeti)

Staviti zavoj na oko i hitno transportirati dijete u zdravstvenu ustanovu.

Ako se radi o tekućini, isprati vodom.

Krvarenje iz rane

Treba odrediti je li krvarenje arterijsko (najčešće na rukama ili nogama, jače od venskog, ide u mlazovima) ili vensko (krv je tamna).

Potrebno je napraviti digitalnu kompresiju (prstima pritisnuti žilu) i podvezati ekstremitet iznad ozljede.

Arterijsko krvarenje – upotrijebiti kompresu, staviti neki predmet na nju i kompresivni zavoj

Vensko krvarenje – upotrijebiti kompresu i standardni zavoj

Prijelom dugih kosti (kuk, palčana kost…)

Potrebno je napraviti imobilizaciju (pravilo „dva susjedna zgloba“): meki prijevoj pa zatim udlaga. Ekstremitet mora biti u stanju mirovanja. Kod dugog puta do bolnice, može se dati analgetik, kod kratkog ne. Smatra se da je čovjek natašte ako nije pio 4 sata i jeo 6 sati.

Gušenje

Mlađe dijete treba staviti na koljena okrenuto glavom prema dolje i udariti po leđima prema gore, a na starijem se djetetu može izvesti Heimlichov zahvat gdje se šaka složi u obliku kvrge, stavi se pod rebreni luk i napravi se trzaj prema gore.

Gubitak svijesti

Dijete treba poleći na ravnu, dovoljno tvrdu podlogu na leđa. Treba provjeriti stanje svijesti (pitati dijete, malo ga protresti), disanje (malo podići glavu i s tri prsta opipati puls na vratu) i cirkulaciju (rad srca). Ako diše spontano, dijete treba staviti u bočni položaj. Ako ne diše, potrebno je poduzeti mjere oživljavanja. Prije masaže srca potrebno je dvaput jako udahnuti u osobu u nesvijesti, potom joj zatvoriti nos i napraviti masažu srca (30 kompresija).

Comments are disabled.