smart


 JABUČICA

Jabučice crvena

na visokoj grani,

čuj me, čuj me jabuko:

daj na zemlju pa’ni!

 

Ti visoko, mala ja,

zar to nije šala,

a da puhne vjetrić blag

ti bi dolje pala!

Kraljica voća – jabuka, bila je ovotjedna tema u Pčelicama. Pjevali smo o njoj, slušali i pratili priču uz pomoć „kuće pričalice“  te igrali didaktičke igre na temu.

Kušajući jabuku spoznali smo da ona može biti i kisela i slatka istovremeno, a iz njezinog presjeka vidjeli da se u njoj kriju male koštice. Također, saznali smo da  je njezina kućica stablo. Opjevavali smo ju sljedećim stihovima uz pokrete: „Jabučica“, „Veliki bratac Ivo i mala Marica“ te „Kruška, jabuka, šljiva“.

Dramatizacijom igrokaza „Jabuka i crv“ uz pomoć štapnih lutkica  te pričanjem priče „Jež i jabuke“  uz pomoć „kuće pričalice“ saznali smo koje se životinje vole osladiti finim jabučicama. Uz prisutnu didaktiku na temu djeca su klasificirala jabuke po boji, veličini i obliku. Upoznavali smo se s likovnom tehnikom tempere – otiskivali smo svoje prstiće na predlošku stabla te tako prikazali jabuke. Pogledali smo i crtani film „Krtek i jež“ koji nas je poučio da treba pomoći prijatelju u nevolji i da treba dijeliti stvari ( u ovom slučaju jesensko voće).

Temu smo zaokružili otisnuvši svoje dlanove te smo napravili jedno veliko stablo jabuka kojeg, naravno, rado posjećuju i pčelice – mali znatiželjni istraživači. Na kraju tjedna skupini se pridružila naša kuharica Jelena koja nam je pokazala kako se rade najukusniji muffini s jabukama. Djeca su svoje muffine oblikovala od kinetičkog pijeska. Kada smo se vratili iz šetnje, ona ih je ispekla, a miris ukusnih kolačića širio se prostorijama vrtića. Kako nam je bilo, pogledajte na fotografijama niže.

 

Comments are disabled.