Često se kao roditelj nađete u situaciji da nemate spreman odgovor na pitanje djeteta primjeren njegovoj razvojnoj dobi.

Nalazimo se u vremenu koje djeci posebice nižeg uzrasta nije baš jasno. S obzirom na trenutnu situaciju epidemije Corona virusom savjetujemo razgovarati s djetetom na njima primjeren način kako bi čim bolje razumjeli što su to bakterije i virusi te kako se mogu zaštititi. Nije dovoljno djetetu uporno ponavljati da treba prati ruke ako mu nismo na njemu prilagođen način objasnili zašto to očekujemo od njega, a ujedno i sami bili modeli pri tome.

Na pitanje djeteta što su to bakterije i virusi, možete im odgovoriti da su to sitna bića koja ne možemo vidjeti okom, već jedino uz pomoć sprave koja se zove mikroskop. Budući da su ta bića tako sitna i ne vidimo ih lako ih unesemo u naše tijelo i tako se razbolimo.

Da im bude jasnije možete im dati primjer da je virus gripa, prehlada ili vodene kozice, a za bakterije od kojih se također mogu razboljeti spomenuti da ima i onih dobrih koje se nalaze u npr. jogurtu i pomažu tijelu da bude zdravo.

Važno im je napomenuti da bakterije i virusi žive posvuda. Imamo ih na rukama, na cipelama, biljkama i životinjama i zapravo one su svuda oko nas. Tako se i šire, a budući da ih ima na rukama, unesemo ih u tijelo kad stavljamo neoprane ruke u usta, trljamo oči, mazimo kućnog ljubimca, a nakon toga nismo oprali ruke.

Isto tako kad ne prekrijemo rukom usta tijekom kašljanja i kihanja prenosimo svoje bakterije prijateljima. Kako se ne bi razboljeli potrebno je prostor za igru, sobu, zahod i svaki prostor u kojem živimo održavati čistim.

Djetetu se može reći da ono može otjerati viruse pa čak i uloviti ih na slijedeći način:

Možeš ih otjerati tako da svaki put prije jela i pripreme hrane, nakon zahoda, igranja sa životinjama, diranja novca, kihanja, dolaska iz trgovine, igrališta ili vrtića opereš ruke. Za to ti treba tekuća voda i sapun, a pri tome treba paziti da se ruke dobro protrljaju, opere svaki prstić i nokti. Nokte ćeš oprati tako da skupiš prstiće na jednoj ruci i počeškaš se još dok su ruke nasapunane po dlanu suprotne ruke. (Sve to treba im i demonstrirati).

Viruse i bakterije možeš čak i uloviti kad kišeš i kašlješ! Kako? Tako da kad kišeš, kihneš u maramicu i baciš ju u smeće. (Nakon toga treba ponovo oprati ruke.)

Ako nemaš u blizini mogućnost oprati ruke zamoli roditelje, baku, djeda da ti ruke pošpricaju posebnim sprejom, nakon čega ih dobro protrljaš sve dok se ne posuše. Taj poseban sprej nema ugodan miris pa ako ga dobro utrljaš u ruke virusi će nestati.

Na pitanje što je to karantena možete reći da se prisjete priče o Snjeguljici koja se sakrila kod patuljaka od zle maćehe. Oni su Snjeguljica, patuljci su roditelji koji brinu o njima da se ne razbole i da imaju što im treba, a zla maćeha je Corona virus. Kad je Snjeguljica bila u karanteni smjela je  šetati šumom, provoditi vrijeme u prirodi i družiti se s patuljcima, no sa ostalima je morala biti jako oprezna.

 

Comments are disabled.