KIŠA PADA

Kiša pada kap, kap, kap

noge mokre cap, cap, cap

mokro lice, mokar nos

mokri smo već skroz na skroz !

Kiša pada – kap, kap, kap

jedan djeda nosi štap.

Jučer bio sunčan dan,

a on nosio kišobran !

Stihovima o kiši pratili smo temu ovog tjedna koja je bila promatranje vremenskih promjena koje nam donosi jesenko doba. Složili smo se da, iako još uvijek ima sunca, vani je hladnije te se zbog toga moramo se toplije odjenuti. Također, moramo staviti kape na glavu zbog vjetra koji ponekad puše. Primijetili smo da nam je igralište stalno mokro zbog kiše koja učestalije pada te zbog stvaranja magle koja vlada većim dijelom noći i jutra.

Trudili smo se svojim šarenim pristupom ovoj temi razbiti jesensku monotoniju te smo posvećeno radili na izradi slike „Moje čizmice u lokvi vode“ koja je uključivala postepenu izradu motiva lokve, kišobrana, čizmica i kiše. U toj izradi koristili smo nekoliko tehnika, a to su vodene boje, tempere i pastele. Slušali smo priče o vjetru i oblaku. Pogledali smo igrokaz „Neobični kišobran“ koji nas je poučio snalažljivosti i dosjetljivosti. Odslušali smo igrokaz „Neobične cipele“ prateći radnju koju su nam uprizorile štapne lutke čizmica, sandala i cipela. Uz priču „Slonić i vremenska prognoza“ svakodnevno smo razgibavali smo svoje tijelo. Zamislili smo se u ulozi slonića te oponašali radnje/kretnje iz priče (šetnja, njihanje na vjetru, skrivanje od groma i kiše, skakanje u lokvu…).

Kroz umetaljke i slagalice „Oblaci“, „Kišobrani“ i „Sunce-oblak-kiša“ uvježbavali smo i razvijali preciznost, pincetni hvat, finu motoriku, okulomotornu koordinaciju, ponavljali boje i odnose među veličinama. Izradili smo senzorne staklenke (sunce i kišu) koje smo punili rižom i tjesteninom i ulijevali obojenu vodu te njima kasnije manipulirali. Prema zadanim predlošcima pokušali smo osjetilom sluha detektirati zvučni podražaj – kiše, groma, vjetra. Svakodnevno smo pratili naš kalendar vremena te prilagodili vrijeme po danima pomičući kvačicu.

Kako kiša nije puno napadala i nismo mogli igru skakanja po lokvama provesti vani, odlučili smo skakati po zamišljenim lokvama u našoj sobi te se i tako odlično zabavili.

Comments are disabled.