U sklopu preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“ dana 13. prosinca 2022. g. policijske službenice Službe za javni red i sigurnosti i PP Koprivnica, kod dječjeg vrtića Lastavica u Peterancu provele su preventivni pregled korištenja autosjedalica. Tom prigodom izvršena je kontrola 19 autosjedalica, od čega su 3 autosjedalice bile ispravno montirane u vozilu.

Zabrinjava činjenica da se velik broj djece, čak njih 16, prevozilo u vozilima na neispravan način, a jedno dijete nije bilo smješteno u autosjedalici. Od ukupnog broja kontroliranih autosjedalica utvrđeno je da njih 1 nije ispravno montirana odnosno fiksirana u vozilu, dok je kod nekih autosjedalica utvrđeno više neispravnosti odnosno grešaka. Greške koje su uočene bile su: prelabavo zategnuti pojasevi (1), autosjedalica neprimjerena uzrastu djece (8), nepravilna upotreba pojasa (4), zaokrenuti pojasevi autosjedalice (2), te nepravilna upotreba naslona za glavu (2), korištenje zimske jakne koje onemogućava pravilno vezivanje pojasevima (15).

Roditeljima je ukazano da djecu voze na neispravan i opasan način te su dati savjeti kako da isprave greške. Tijekom preventivnog pregleda autosjedalica sudionicima u prometu uručene su naljepnice za auto i letci udruge Roda, te dječji blokovi „Dijete u autu“ ove policijske uprave i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije.

Apeliramo na roditelje i vozače da vode brigu o zdravlju djece, te ukazujemo da pravilan smještaj djece u autosjedalici smanjuje rizik od ozljeda i više od 90 %. Koristite uvijek autosjedalicu koja je primjerena djetetovom fizičkom razvoju i pratite upute proizvođača kod njenog montiranja u vozilu. Vežite dijete, ali i sebe, uvijek i bez iznimke!

Comments are disabled.