Legenda o sv. Valentinu kaže da je sam Valentin potajno radio dobro djelo zbog čega je na kraju i osuđen, ali postao i svet. Dobra djela su asocijacija za sreću, ljubav, srce. Sve to povezali smo sa osjećajima i dobili jednu dobru temu. Tako su djeca izrađivala krug prijateljstva, kombinirala srca od papira u likove, crtala što je za njih sreća, isprobala mnoštvo didaktičkih materijala na temu osjećaja, igrala igru Pogodi po opipu osjećaj, igrala memory osjećaje, kroz dramatizaciju naučila što se u tijelu događa kad se zaljubi jedan žabac i izrađivala tvrđavu u kojoj je sv. Valentin bio zatočen. Obilježavajući svjetski dan braka roditelji su nam poslali slike s vjenčanja te smo izradili plakat s njima. Radili smo i medena srca s kuharicom koja smo slasno pojeli poslije ručka, a napravili smo i dobro djelo jedan dio medenih srca ostavili smo djeci iz male škole kako bi ih počastili povodom nadolazećeg Valentinova.  Izradili smo srca na štapiću s prigodnom porukom koje će dijete pokloniti djetetu na plesu srca . Slikali smo i osjećaje vođeni tekstom- tehnika slobodno slikanje prema nahođenju, a sve aktivnosti upotpunili smo pjesmama: “Valentinovo je dan” i “Što je ljubav”.  Naučili smo i stihove “Ljubav za sve”. Osjećaj ljubavi i sreće vladao je grupom. Zavirite u slikice, a preporučamo pročitati i legendu. 

LEGENDA O SVETOM VALENTINU

Najpoznatija legenda o nastanku ovog praznika potječe iz Rima.

Sveti Valentin je bio svećenik koji nije htio slušati cara da svećenici ne smiju vjenčati vojnike jer se neće htjeti boriti već će radije ostati kod kuće sa svojom obitelji. On je potajno održavao vjenčanja svih mladih parova.
 Tako je činio sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu, a 14. veljače je pogubljen. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem.

Navodno, i sam običaj slanja čestitki na Valentinovo potječe od svetog Valentina. Tu nalazimo više  različita tumačenja, a jedno je da je sv. Valentin  iz tamnice poslao pismo djevojci u koju je navodno bio zaljubljen.

Pismo je potpisao s “tvoj Valentin”.

 

Comments are disabled.