Ovaj smo tjedan u skupini obilježili Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Djeca su kroz različite aktivnosti upoznala put od zrna do kruha te otkrila koliko se truda i rada skriva iza svakog zalogaja.

Tjedan smo započeli čitanjem priče „Djedova pogača“. Nakon priče djeca su promatrala pšenicu, uspoređivala zrna i razgovarala o tome kako od pšenice nastaje brašno i kruh. Na kraju su kušala domaću pogaču, o kojoj su s puno zadovoljstva pričala cijeli dan.

Kroz priču „Crvena koka i zrno kukuruza“ nastavili smo s istraživanjem kukuruza. Djeca su promatrala klipove povećalom i runjila zrna kukuruze, a na kraju su kušala kukuruzni kruh, primjećujući razliku u okusu i boji.

Poseban doživljaj bio je kada je teta kuharica zamijesila tijesto i svakom djetetu dala njegov dio. Djeca su oblikovala peciva po želji – perece, klipiće, pletenice, srčeka i razne druge oblike. Tijesto se dizalo dok su oni s nestrpljenjem čekali da se ispeče, a cijelom sobom širio se miris svježeg kruha s kojim smo se počastili nakon ručka.

Za kraj tjedna u posjet nam je došao pekar. Djeci je pokazao kako nastaju pekarski proizvodi i na šaljiv način ispričao zanimljivosti o svom poslu. Donio je i punu košaru svježih peciva i kruha kojima su se djeca počastila.

Kroz sve aktivnosti djeca su učila o zahvalnosti, radu i zajedništvu, ali i osjetila zadovoljstvo koje donosi stvaranje vlastitim rukama. Bio je to tjedan ispunjen lijepim mirisima, novim spoznajama i iskrenim dječjim veseljem.

Comments are disabled.