smart


VODA

Voda je oblak, voda je snijeg

Voda je katkad ledeni brijeg.

Voda je para, voda je kiša,

Voda je nezgoda za jednog miša.

Voda je rijeka, voda je slap,

Voda je pljusak ili kap.

Voda je more, voda je bara

Voda je gotovo ko zemlja stara.

Voda iz kabla, voda iz česme,

Voda je naslov ove pjesme.

Prethodnog tjedna u skupini „Pčelica“ provodile su se razne aktivnosti s vodom, ponajviše one igrolike i istraživačke.

Uz pomoć kartica i slikovnice „Tajne i zgode nestašne vode“ imenovali smo oblike vode koje pronalazimo u našem okruženju, to su: kiša, led, more, voda koju pijemo, u kojoj se kupamo, peremo ruke i sl. Navedenim poticajima nastojali smo prikazati koliko je voda sveprisutna i važna u našem okruženju jer trebaju je svi – ljudi, biljke, životinje. Naše „Pčelice“ najviše su spominjale kupanje u bazenima, odlazak na jezero Šodericu te na taj način ovotjednu temu povezale sa svojim iskustvom.

U likovnom izrazu koristili smo se vodenim bojama te istraživali tehniku miješanja boje s vodom pritom pazeći na dobar omjer ovih dviju komponenti. Pomoću šprica i obojene vode stvorili smo šarenu sliku prskajući boju na papir.

Uz pomoć vode, sapuna i cjevčica načinili smo mjehuriće i kupku u kojoj smo očistili naša vozila igrajući se simboličke igre „U autopraonici…“.

U vrtićkom dvorištu proveli smo igru „Lov na balončiće od sapunice“ koje smo dobili pomoću puhalica. Slikali smo i ledom u boji na pločniku. Pratili smo kako se led topi, a boje ima sve manje, i manje… U vrtićko dvorište postavili smo bazen u kojem smo se svakodnevno igrali vodom – točili, punili, praznili, prelijevali, grabili…

Istraživali smo igrajući se i pri tome svemu se dobro zabavljali i osvježili. Ovim aktivnostima prošetali smo kroz ljeto te tako zaokružili našu projektnu priču „Šetnja kroz godišnja doba“.

Comments are disabled.