smart


Prethodni je tjedan u Pčelicama bio posvećen aktivnostima kojima smo su obilježili Međunarodni dan vatrogasaca i njihovog zaštitnika svetog Florijana – 4. svibnja. Na kratko smo pustili naše dječje uloge te se prerušili u prave pravcate heroje. Obukli smo vatrogasna odijela i popratnu opremu te prionuli gašenju požara s improviziranim elementima poput gorućih zgrada, vatrogasnog aparata, gorućeg obruča te ljestvi napravljenih od izolir trake. U novooformljenom centru „Vatrogasci“ djeca su uživala u ulogama vatrogasaca u simboličkoj igri gašenja požara, vožnji u vatrogasnom kamionu, igri s vatrogasnim vozilima te prerušavanju u vatrogasce koristeći pravu vatrogasnu opremu.

Toliko koliko smo se igrali još više smo stvarali i kreativno se izražavali. Izradili smo „Vatrogasne kacige“ pomoću tehnike papir plastike u 3D obliku, „Vatrogasno vozilo“ spojivši dobivene dijelove u cjelinu tehnikom kolaža, „Vatrogasce“ otiskom dlana, „Vatru“ slikanjem temperama na dobivenom predlošku. U slikanju i crtanju koristili smo se toplim bojama – crvenom, narančastom i žutom – bojama koje nas podsjećaju na vatru i Sunce.

Pomoću umetaljki „Vatra“, za koju su nam bile potrebne loptice koje su se umetale u zadane otvore, te podne igre „Goruće čaše“, u kojoj smo imitirali  kuglanu,  vježbali smo našu preciznost i fokus.

Bili smo i pravi mali istraživači. Razvijali smo osjet dodira te promatrali vizualno miješanje boja senzornoj vrećici „Vatra“ te senzornoj kutiji „Vatra“ pomoću pjene za brijanje i tempere. Proveli smo eksperiment „Što treba vatra?“ promatrajući kako plamen reagira na  vanjske utjecaje i elemente: vodu, prigušivanje, vjetar. Zaključili smo kako vatra treba zrak kao što ga trebaju i  sva živa bića kako bi mogla disati, a vatra plamtjeti.

Najviše smo se razveselili dugo očekivanom i planiranom posjetu mjesnom DVD – u Sigetec. Ljubazni vatrogasci pokazali su nam što sve vatrogascu treba kako bi uspješno ugasio požar te koju sve opremu ima vatrogasno vozilo. Ovu priliku iskoristili smo i za razgledavanje unutrašnjosti vatrogasnog kamiona i kombija.

Kada ti pomoć zatreba zovi 193 i vatrogasce ćeš dobiti, a na fotografijama koje smo zabilježili dobit ćete pregled našeg tjedna.

Comments are disabled.