Cistična fibroza  je rijetka multisistemska, nasljedna i neizlječiva bolest. Od nje oboljevaju djeca, a s obzirom na progresivni tijek bolesti umiru već u mladoj dobi. Nadu za boljom i dužom kvalitetom života oboljelih dao je lijek Kaftrio koji nažalost uz ostale lijekove čije djelovanje je pokazalo dobre rezultate nisu uvršteni na listu lijekova HZZO-a. Roditelji djece oboljele od cistične fibroze krenuli su u borbu za odobrenjem lijeka pa smo potaknuti time odlučili podržati ih u tome.

Zdravstvena voditeljica nosila je simboličnu majicu na kojoj je slika pluća s flasterom pa se s djecom razgovaralo što su to pluća i čemu nam služe. Istaknulo se da djeca oboljela od cistične fibroze najčešće imaju problema upravo s plućima jer teško dišu i muči ih uporni kašalj. Objasnilo im se kako oboljela djeca ne smiju u vrtić jer kad bi se razboljela od za nas ostale „obične“ prehlade morala bi u bolnicu na duže vrijeme.

 Sva su se djeca složila da nije lijepo biti bolestan i kako bi svako dijete trebalo dobiti priliku da dobije lijek koji će mu pomoći da bude zdrav.

 

 

Comments are disabled.