1. Delač Hrupelj, D. Miljković, G. Lugomer Armano i sur. 

  “LIJEPO JE BITI RODITELJ”  Priručnik za roditelje i djecu

Na jasan i kvalitetan način priručnik pridonosi učenju o kvaliteti roditeljstva, obrađuje mnoge probleme u obiteljskom životu i nedoumice u odgoju djece. Mnoštvo činjenica, vježbi i iskustava pomoći će u svladavanju vještine djelotvorne komunikacije, posebno vještine aktivnog slušanja. Na kraju knjige različitom je bojom označeno poglavlje “I kad je teško postoji izlaz” koje tretira posebno teške, ali i učestale probleme obitelji kao što su: alkoholizam, rastava braka, droga, nasilje nad ženom, zlostavljanje djece i dr.

Sadržaj:

UVOD

Obitelj i roditeljstvo
– Obitelj
– Roditeljstvo
Obiteljske snage i vještine
– Obiteljske snage
– Obiteljski razgovori
– Vještina razgovaranja
Svakodnevni život u obitelji

I kad je teško postoji izlaz

 

2. Jesper Juul

Znati reći ne mirne savjesti

Jesper Juul ima tridesetogodišnje iskustvo u obiteljskoj terapiji i autor je nekoliko utjecajnih knjiga iz područja roditeljstva. Njegova najpoznatija knjiga “Vaše kompetentno dijete”, koja je dovela do korjenitih promjena u odgoju, prevedena je u 13 zemalja i prodana u više od 250 000 primjeraka.

Obitelj je nježna i brižna zajednica, ali i kompleksan sustav moći u kojem se svaki pojedinac ponekad mora boriti za svoju individualnost. Kod za tu važnu misiju zove se ‘ne’. Hoće li se sve odvijati kao otvoreno i iskreno sučeljavanje ili kao gerilski rat, ovisi potpuno o kulturi svake pojedine obitelji i o obiteljskom vodstvu. Jaka postaje samo ona zajednica u kojoj se poštuje individualnost svih njezinih članova.

 

3. JELENA JANIČIĆ-HOLCER

Uspješan roditelj, uspješno dijete

Knjiga “Uspješan roditelj, uspješno dijete” vodi vas kroz sve izazove i ljepote roditeljstva: postizanje autoriteta, prva odvajanja, pristojno ponašanje, bratsko suparništvo i ljubomora, djetetove emocionalne potrebe, proces socijalizacije – od vrtića do puberteta, prihvaćanje djetetove osobnosti, dječji strahovi, školske obaveze, provođenje slobodnog vremena, spolni identitet, prva zaljubljivanja, savladavanje tehnika kvalitetne, komunikacije, suočavanje s nasilnim i agresivnim impulsima, prevencija zlostavljanja, stres i kvaliteta života, samohrani roditelji.

 

 

 

 

 

4. ELIZABETH PANTLEY

Skrivene poruke : Što svojim riječima i djelima uistinu govorimo svojoj djeci

Čak će se i najbolje upućeni roditelji zaprepastiti kad otkriju da svojoj djeci nenamjerno šalju pogrešne poruke. Te skrivene poruke ova knjiga otkriva zanimljivim pričama koje će Vas nasmijati, rasplakati i odraziti se u Vašem obiteljskom životu.

 «Skrivene poruke» podučit će Vas o Vama samima te će Vas ohrabriti da promotrite što se uistinu događa između Vas i Vaše djece. Osim toga, pomoći će vam da uz pomoć određenih planova aktivnosti otkrijete najbolje načine kako podizati djecu da postanu sretni i uspješni ljudi.

Ova knjiga zasigurno će obzirno potaknuti savjest čak i najboljih roditelja, nadahnuti ih da svoju djecu podižu što savjesnije i osjećajnije te dodirnuti strune njihovih srca, podsjećajući ih da svojoj djeci daju konstruktivnije poruke.

 

5. Stephen R. Covey  [s engleskog prevela Ljiljana Šćurić]

Sedam navika uspješnih obitelji: kako izgraditi dobru obiteljsku kulturu u uzburkanom svijetu?

Pravu sreću ne donose ni novac ni slava, nego kvaliteta vaših odnosa s ljudima koje volite i poštujete. Knjiga Sedam navika uspješnih obitelji pomoći će vam da nađete odgovore na uobičajene obiteljske probleme.

 • Kako prestati razmišljati kao „ja“ i početi razmišljati kao „mi“ u obitelji kad nas gotovo sve oko nas upućuje da mislimo samo na sebe?
 • Kako kvalitetno provoditi vrijeme s obitelji kad roditelji moraju raditi?
 • Kako stvoriti sklad u obitelji u kojoj se svi uzajamno vrijeđaju i ponižavaju?
 • Kako potaknuti djecu da uče i vedro obavljaju kućanske poslove, a da ih ne podsjećate i podmićujete?
 • Kako možete utjecati na člana obitelji koji vas jednostavno ne želi slušati?
 • Kako ojačati obitelj da se može oduprijeti destruktivnim utjecajima u društvu?
 • Što učiniti kad vam se čini da više nemate nikakva utjecaja na ponašanje svojeg djeteta?
 • Kako provesti disciplinu bez kažnjavanja?
 • Kako stvoriti ozračje veselja, pustolovine i uzbuđenja u obitelji?

Obitelj je temelj civilizacije i ljudskih odnosa. Ova knjiga pomaže vam učiniti najviše što možete i upućuje vas kako dobiti najveće blagodati za vašu obitelj.

6. Marina Zažigina

Što roditelji ne bi trebali činiti, a svejedno čine

Ideja za ovu knjigu javila se kad je dječja psihologinja Marina Zažigina skupila više od 2000 odgovora na pisma roditelja vezana uz psihološke teme razvoja i odgoja djece. Koliko god raznorodna bila, pitanja su se zapravo mogla svesti na nekoliko “gorućih” tema što su najviše zanimale roditelje. Od tih je tema sačinjen sadržaj ove knjige.

Gotovo sva su pitanja počinjala riječima: “Što da učinim kada moje dijete…” Slijedili bi različiti nastavci: “…boji se psa, ne želi spavati sâmo u svom krevetu, odbija ići u dječji vrtić, siše prst” i tako dalje. Roditelji su željeli dobiti praktičan savjet i preporuku te naučiti kako se ponašati u određenoj situaciji. Često su opisivali mjere koje su poduzeli, a koje nisu pomogle, moleći zatim za ispravan savjet.

Tako je uz tipične situacije autorica postupno skupila i “zbirku” tipičnih pogrešaka što ih roditelji čine u odgoju djece predškolske dobi. Upravo je želja da se roditeljima mališana i predškolaca pomogne da se, u psihološkom smislu, mudro ophode s djecom, odredila glavni cilj ove knjige.

Kako bi čitatelji mogli vidjeti kako preporučene metode primijeniti u praksi, na kraju svakog poglavlja autorica odgovara na najzanimljivija pisma roditelja.

Sadržaj

Problemi s uspavljivanjem i spavanjem
Prestanak dojenja i odvikavanje od dude varalice
Navikavanje na kahlicu i druga higijenska pitanja
Dječja ljutnja i agresija
Posesivnost i problemi odnosa djece na igralištu
Durenje i histerični ispadi u mališana
Disciplina za predškolce
Dječja sramežljivost
Dječji strahovi
Dječja ljubomora
Razvoj spolnih uloga u djece i seksualni odgoj
Sva pitanja o dječjem vrtiću

 

7. STEVANNE AUERBACH

Kako povećati IQ svoga djeteta kroz igru

Igra nije nehotična, ona se uči! Važnost igre za djecu dobro je istražena i pokazana. Primjerice, jeste li ikada razmišljali o tome da je igra jedna od najvažnijih aktivnosti u dječjem rastu i razvoju? Znate li da je dokazano da igra pridonosi kasnijem djetetovom učenju? Znate li da je igra jedan od najvažnijih čimbenika u djetetovu učenju interakcije s drugom djecom? Znate li da se jezični razvoj može znatno povećati igrajući se? Znate li da apstraktno razmišljanje, koje se razvija igrom, daje temelj za kasnije djetetovo učenje u školi i uvelike utječe na njegov život u odrasloj dobi? Jeste li se ikada, kao odrasla osoba, upustili u vježbanje mašte?

Znate li da postoji izravna veza između vaše igre iz djetinjstva i vaše sposobnosti kreativnog mišljenja i maštovitog projiciranja o budućnosti unutar vaše radne zajednice ili obitelji? 

Te će veze postajati sve jasnije čitanjem ove knjige. U cijeloj knjizi dr. Auerbach opisuje, navodeći mnoge primjere, načine za razvijanje i povećavanje djetetova kvocijenta igre.

Dr. sc. Stevanne Auerbach poznatija kao dr. Toy (toy-igračka), posvetila je svoj život važnosti igre i nudi vam posebne savjete o kupnji igračaka i igrama koje dijete treba igrati kako biste ojačali njegov sveukupan razvoj. 

Naučit ćete:
– kako postati “učitelj igranja” svome djetetu
– kako igra može osnažiti razinu zrelosti i povjerenje
– pozitivne i negativne strane igračaka
– kako voditi nadareno dijete i dijete s posebnim potrebama

Dobit ćete praktične savjete:
– o procjenjivanju sigurnosti igračke: vidjet ćete koje proizvođače igračaka dr. Toy preporuča
– o zalihama materijala koje biste uvijek trebali imati
– 100 najboljih proizvoda za djecu koje je odabrala dr. Toy
– kako na koristan i zabavan način iskoristiti vrijeme za igru.

 

8. CECILE B. LOUPAN: 

Vjerujte u svoje dijete: buđenje djetetovih punih potencijala

Zanima li vas poticanje dječjeg razvoja u obitelji, ovo je knjiga za vas. Autorica je majka koja je u svojoj roditeljskoj praksi razvila vlastite metode buđenja djetetovih punih potencijala, ne forsirajući djetetove mogućnosti i ne pretendirajući stvoriti “super bebu”.

U prvom dijelu knjige predstavlja svoju obitelj i put koji je prošla tražeći najbolji način da svojim dvjema kćerima usadi osnove pomoću kojih će u životu imati mnogo više mogućnosti, a ujedno izgrađujući s njima poseban i intenzivan odnos.

Drugi dio knjige predstavlja praktični priručnik, skup vježbi i savjeta čija je svrha stimuliranje djetetovog razvoja od rođenja do polaska u školu i nakon toga. Aktivnosti s djecom odnose se na tjelesnu aktivnost, sport, razvoj govora, čitanja i pisanja, strane jezike, logiku i računanje, povijest, geografiju, povijest umjetnosti i crtanje te glazbu. Daju se i savjeti za ostala područja znanja.

Comments are disabled.