Škola, klupa, bilježnica, učitelj ili učiteljica još su uvijek samo san za više od 38 milijuna djece Afrike. Bez obrazovanja ta djeca gube priliku da ostvare svoje potencijale, izađu iz siromaštva i izgrade bolju budućnost za sebe, svoje obitelji i zajednice.

Siromaštvo, nedostatak sigurnih školskih objekata, udaljenost škola, život u izbjeglištvu i diskriminatorna uvjerenja društva prepreke su prema obrazovanju preko kojih ova djeca ne mogu prijeći.

Kroz aktivnosti programa „Škole za Afriku“ udružit ćemo se za njih stvarajući obrazovne mogućnosti i bolje životne šanse. Zbog toga su Mišići ovaj tjedan proveli u upoznavanju Etiopije. Potražili smo je na karti svijeta i označili udaljenost do Republike Hrvatske. Etiopija je zemlja Afrike u kojoj kontinuirano raste broj djece koja zbog oružanih sukoba, vremenskih katastrofa i širenja bolesti ne mogu ostvariti svoja prava.

U Etiopiji odrasta čak 7,3 milijuna djece koja trebaju podršku kako bi nastavila obrazovanje, neophodno za zdrav razvoj svakog djeteta.  Kroz igru memory prisjetili smo se prava djece cijeloga svijeta. Videozapisi su nam pomogli da bolje upoznamo život ljudi, prirodu, životinje Afrike. Najzanimljivije su nam životinje te smo zbog toga kroz likovnu aktivnost prikazali safari. Djevojčice su primijetile da tamošnja plemena nose ogrlice i imaju specifičan način odijevanja, stoga smo raznim neoblikovanim materijalima izradili ogrlice veselih boja. Jutarnje tjelovježbe zamijenili smo plesovima Afrike, a prije spavanja čitali smo Priče i pjesmice iz daleke Afrike. Ponovili smo pjesmicu Išli smo u Afriku koju smo naučili još prošle godine, a našu sobu dnevnog boravka nadopunili smo zastavom Etiopije koju su marljive ručice dječice obojile.

Za kraj tjedna obilježili smo i Svjetski dan štednje na način da je svako dijete donijelo po jednu kovanicu i ubacilo u kasicu u kojoj prikupljamo humanitarna sredstva za djecu Etiopije.

Comments are disabled.