I tijekom siječnja naši roditelji su bili vrlo vrijedni te odradili i posljednje tri radionice iz ciklusa od jedanaest radionica „Rastimo zajedno“.

Tijekom devete radionice roditelji su se bavili pitanjem kakav je to odgovoran roditelj. Razgovarali smo o tri vrste roditeljske odgovornosti: osobna odgovornost, odgovornost za odnos, odgovornost za dobrobit i razvoj djeteta te kako u izazovnim situacijama voditi računa o svim trima vrstama odgovornosti, a da se ne naruši ravnopravno dostojanstvo djeteta i roditelja te da su potrebe i osjećaji obiju strana uvaženi.
Također, roditelji i voditeljice su se dotakli i jedne suvremene i goruće teme koja zadire u pitanje roditeljske odgovornosti – dijete pred ekranom. Roditelj je odgovoran za izbor sadržaja i vrijeme provedeno pred ekranom. Ekran se može iskoristiti za zajedničko druženje i nove spoznaje, a na roditeljima je da pronađu način kako „pripitomiti“ ekran.

Na prethodnim radionicama roditeljima i voditeljicama su u središtu pozornosti bili dijete i odnos prema djetetu. Na desetoj radionici su se roditelji malo više posvetili sebi. Promišljali su o svojim izborima i koji su to sve utjecaji o kojima ovisi kako postupaju s djecom kao što su iskustva iz vlastitog djetinjstva, unutarnji i vanjski izvori snage i podrške roditeljstvu, vlastita neugodna emocionalna stanja.

Posljednja radionica bila je usmjerena prepoznavanju osobnog rasta kao roditelja. Roditelji su pokušali osvijestiti koje su im se nove promjene dogodile – što su vrijedno uvidjeli, naučili, postigli, a što im je pomoglo da budu bolji roditelji.

Tako je došao kraj i našem prvom ciklusu radionica „Rastimo zajedno“. Zahvaljujemo se svim roditeljima na podijeljenom iskustvu, znanju, toplim emocijama i veselimo se nekim novim, budućim suradnjama.

Comments are disabled.