U prethodna dva tjedna djeca su mogla uživati u jesenskim aktivnostima temeljenim na umjetničkom promatranju i slušanju, izražavanju i stvaranju te raznovrsnim igrama kroz koje su učila o jeseni i svemu što je s njom povezano. Prvog dana navedenog godišnjeg doba svojim dolaskom obradovala nas je Vila Jesenka, donijevši nam pritom u košari plodove poput kestena, grožđa, dunja, oraha, tikvica, mrkve, paprike i mnogih drugih. Djeca su ih imala prilike pomirisati i opipati te podijeliti s ostalima vole li određene plodove ili ipak ne. Potaknuta time, djeca su se okušala i u likovnoj aktivnosti bojanja grožđa uz pomoć kartonskih tuba, kistova i ljubičaste tempere dok su u pozadini pritom svirale pjesmice poput „Kruška, jabuka, šljiva“, „Bode, bode jež“ i mnoge druge.

Osim plodova, nezaobilazno je bilo spomenuti i stanovnike šume koji su posebno aktivni u jesensko doba zbog prikupljanja spomenutih plodova za hladnije dane. Djeca su otprije posjedovala znanje o životinjama pa su tako bez problema prepoznala lisicu, vuka, ježa, miša, vjevericu, medvjeda i druge. Upravo je medvjed bio tema druge planirane likovne aktivnosti u kojoj su djeca također razvijala finu motoriku prstiju i šake, a zadatak im je bio uz pomoć ljepila i komadića kolaž papira ispuniti obris glave medvjeda nakon čega smo izradili brlog u kojem će medvjedi odspavati zimski san. Pročitali smo slikovnicu „Grubzon“ o kojoj smo razgovarali i opisivali njene ilustracije, a listali smo i knjigu naziva „Čiji su ovo otisci?“ gdje su djeca radoznalo otvarala kućice unutar iste i otkrivala koja se životinja krije ispod prikazanih otisaka. Nezaobilazno je bilo učiti i o hrani koju te iste životinje vole jesti pa je djeci ponuđena igra pripajanja namirnice, voća ili biljke određenoj životinji u čemu su se jako dobro snašla. Kod učenja o šumskim životinjama, djeca su najbolje reagirala na pjesmicu „Pčela boc, medo joj“ koju su pjevušila u bilo koje doba dana boravka u vrtiću.

S obzirom da vrijeme slobodne igre najčešće vole provoditi u centru građenja igrajući se pritom s lego kockicama, pred njih je stavljen zadatak izrade kućica za šumske životinje u čemu su uživala, a potaknuta je i timska suradnja s obzirom da su neka djeca zajedničkim radom oblikovala nastambe.
Važno je spomenuti da smo se uz temu jeseni bavili i temom Europskog tjedna kretanja u sklopu kojeg smo ponavljali prijevozna sredstva, alternativu prijevoznim sredstvima (hodanje, rolanje, šetnja, trčanje), djeca su razvijala pamćenje i percepciju uz pomoć memory kartica s tematskim motivima, uživala su u slagaricama, svakodnevno se razgibavala uz prigodne pjesmice, a dok je vrijeme dozvoljavalo koristili smo priliku da boravimo u vrtićkom dvorištu te odemo u šetnju ulicama grada učeći pritom o pravilima ponašanja u prometu.
Za kraj prošlog tjedna imali smo i proslavu još jednog trećeg rođendana, a slavljenica ovog puta bila je naša Una. Djeca su uživala u torti, voću i grickalicama, potrudila su se nacrtati čestitku uz pomoć drvenih bojica nakon čega su zajedno s odgojiteljicama zaplesala uz ritmove pjesmica po želji slavljenice.

Comments are disabled.