Šesti Dani medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održavaju se od 24. do 30. travnja 2023., s aktivnostima i u tjednima prije i poslije toga.

Glavni ciljevi projekta su podizanje svijesti javnosti o važnosti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima, stvaranje prilika za medijsko obrazovanje što većeg broja građana, posebice djece i mladih te podrška nastavnicima i odgojiteljima osiguravanjem obrazovnih materijala za razvoj medijske pismenosti.

U projekt se uključuju brojni vrtići, škole, fakulteti, knjižnice, kina, medijske kuće, udruge i druge ustanove koje organiziraju predavanja, radionice, filmske projekcije, panel diskusije i druge aktivnosti s ciljem promicanja medijske pismenosti – uživo ili online.

Bila je ovo jedinstvena prilika za druženje djece i roditelja na jednoj od STEM radionica. Tema su bile optičke igračke.

Ciljevi radionice su višestruki. Jedan od ciljeva je poticanje djece na promišljanje i razumijevanje razlike između sadržaja posredovanog preko pisanog medija te osobnog doživljaja i viđenja stvarnosti. Idući cilj bio bi približiti funkciju i način rada optičkih igračaka i time postaviti temelj za razumijevanje pokreta u animiranome filmu i računalnim igrama. Osim toga cilj je omogućiti djeci i roditeljima da kroz igru optičkim igračkama, na zabavan i kreativan način, uspješno preoblikuju medij teksta u pokretne slike, što bi se iskoristilo kao poligon za dječje ideje, kreativnost i likovno stvaralaštvo. Ovom smo radionicom djeci omogućili usvajanje znanja o karakteristikama i principu rada optičkih igračaka kao temelju animacije i filma općenito. Pomoću podijeljenih materijala te demonstracije voditelja, sudionici su samostalno izraditi jednu ili više optičkih igračaka.

Roditeljima je na ovaj način omogućeno saznanje o kreativnim mogućnostima koje nude optičke igračke ali i same STEM radionice koje polaze njihova djeca.

U galeriji možete vidjeti kako je sve to izgledalo, a ukoliko i sami želite isprobati neku od optičkih igračaka, u nastavku vam stavljamo upute za njihovu izradu.

Comments are disabled.