U tjednu od 6. do 9. travnja 2021. godine na razini našeg vrtića uključili smo se u obilježavanje „Tjedna zdravlja“, aktivnosti osmišljene u okviru projekta „Živjeti zdravo“ Zavoda za javno zdravstvo.

U skladu s navedenom temom, osmislili smo i proveli brojne aktivnosti kroz koje smo na simboličan način obilježili Svjetski dan zdravlja (7.travnja) i nastojali osvijestiti koliko su nam važne zdrave navike i očuvanje vlastitog zdravlja. Struktura u obilježavanju Tjedna zdravlja, koju smo slijedili prilikom osmišljavanja aktivnosti, uključivala je provedbu aktivnosti s definiranim temama po danima: „Uskočimo U Utorak“ – naglasak na tjelesnoj aktivnosti, „Super-zdrava Srijeda“ – obilježavanje Svjetskog dana zdravlja s usmjerenjem na pravilnu prehranu, „Očuvajmo Čistu vodu u Četvrtak“ – naglasak na važnost vode i prevenciju bolesti i „Probdijmo Pospani Petak“ – sadržajno vezano uz važnost odmora za zdravlje.

Sve su naše skupine pokazale interes za uključivanjem u obilježavanje Tjedna zdravlja i na kreativan način, u skladu s mogućnostima i potrebama djece, pridonijele ostvarivanju temeljnog cilja – poticanja zdravih navika kod djece.

Naši najmlađi iz skupine „Sovice“ uključili su se u provedbu aktivnosti kroz svakodnevnu tjelovježbu te pripremu i kušanje zdravog smoothija. Osim toga, pratili su projekciju zvjezdica na stropu i uživali u promatranju aktivnosti putem kazališta sjena. Uz pričanje priča za laku noć utonuli su u slatki san i tako obilježili pospani petak.

Djeca iz skupine „Pčelice“ tijekom ovog su tjedna uz svoje odgojiteljice provodila različite motoričke aktivnosti, uključujući samostalno vježbanje, vježbanje s balonima i poligon uz kreativno osmišljene poticaje (poligon s tunelom za provlačenje i taktilnim podlogama). Također, djeca su se uključila u simboličku igru „Jedem zdravo“, crtanje piramide zdrave prehrane i obrisa vlastitog tijela, pokazali su interes za stolno-manipulativne igre na temu pravilne prehrane (umetaljka „Voće“ i igra „Imenuj voće i povrće“) i sa zanimanjem su promatrali fotografije voća i povrća te taktilni plakat „Od zrna do stola“, prateći razvoj namirnica od sjemena do hrane za konzumaciju.

Djeca i odgojiteljice iz skupine „Bubamare“ unutar ovog su se tjedna posebno bavili pravilnom prehranom. U skladu s tim, razvrstavali su hranu u zdravu i nezdravu košaricu, proveli su aktivnosti „Jedemo dugu“, s ciljem razvrstavanja hrane po boji u oblik duge i „Sastavi svoj zdravi tanjur“, sadržajno usmjerenu na odabir zdravih namirnica koje bi trebale obogatiti naše tanjure prilikom svakodnevnih obroka. Osim toga, imenovali su namirnice prema zadanim slikovnim prikazima i s interesom promatrali plakat „Od sjemena do ploda“. Svakodnevno su vježbali i tako dodatno razvijali svoje motoričke sposobnosti.

Naši „Zmajići“ uplovili su u Tjedan zdravlja s pričom „Jako gladna gusjenica“ i proučavanjem enciklopedije „Moje tijelo“. S ciljem promatranja probave u tijelu, gledali su edukativni video-zapis o probavnom sustavu i proveli aktivnost „Put hrane kroz tijelo“, kroz crtanje obrisa tijela i demonstraciju procesa probave. Također, bili su vrijedni u crtanju „Zdravog tanjura“ te samostalnom pranju i rezanju voća za zdravu užinu. U skladu s temom, ponuđene su aktivnosti usmjerene na razvrstavanje voća i povrća i slaganje domina „Jako gladna gusjenica“. Dodatno su uživali u tjelesnim aktivnostima i pripremljenom poligonu.

Djeca iz skupine „Zvjezdice“ ovaj su tjedan obilježili uključivanjem u raznovrsne aktivnosti – kreirali su pročišćivač za vodu od šljunka, pijeska i stiropora čije su djelovanje vidjeli kroz praktični primjer: nalijevanje vode u koju je bila stavljena zemlja u pročišćivač koji je pročistio vodu. Ovom aktivnošću djeca su potaknuta na zaključivanje o ulozi pročišćivača i osvješćivanje o važnosti očuvanja vode. Osim toga, kroz sat tjelesnog, djeca su sudjelovala u pripremljenim aktivnostima: trčanje u krugu sa zadacima, opće pripremne vježbe, poligon s preprekama te natjecateljska igra „Tko će prije prenijeti loptice u obruč“. Svoje su tjelesne sposobnosti razvijali jutarnjom tjelovježbom na vrtićkom dvorištu.

I naša najstarija skupina „Cvjetići“ svoj su boravak u vrtiću u proteklom tjednu obilježili aktivnostima posvećenima Tjednu zdravlja. Kroz ponuđene aktivnosti razvijali su svoje matematičke predvještine, finu motoriku te koncentraciju i pažnju (zadaci u kojima su u čašu prenosili kapi vode pomoću kapaljke prema zadanom broju na čaši, crtanje lokvica i ispunjavanje kapljicama vode uz zapisivanje brojeva kapljica koji su potrebni da bi lokvica bila ispunjena vodom). Izrađivanjem plakata „Voće i povrće“ ponovili su nazive voća i povrća te njihovu klasifikaciju, a posebno su uživali u samostalnoj izradi voćnih ražnjića, od guljenja i rezanja voća do nizanja na štapiće.

Izuzetno smo ponosni na uključivanje u obilježavanje „Tjedna zdravlja“, a fotografije u privitku opisuju aktivnosti koje smo osmislili i proveli.

Comments are disabled.