Poštovani roditelji/skrbnici djece,

Hrvatski zavod za javno zdravstvo dana 29.4.2020. donio je upute za spriječavanje i suzbijanje epidemije COVID 19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Vaša suradnja i pridržavanje preporuka su izrazito bitni za izbjegavanje situacija povećanog rizika zaraze vašeg djeteta i sve ostale djece.  Iz tog razloga Vas molimo da se pridržavate sljedećih odrednica:

Ostanak kod kuće – prije svega HZJZ savjetuje i dalje ostanak kod kuće djeci  kronično bolesnoj i onoj koja su u kontaktu s kroničnim bolesnicima. Kronično bolesnima se smatraju djeca i osobe s respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, imunodeficijencijama, dijabetesom te djeca s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima.

Primopredaja djece – molimo roditelje i skrbnike da ne ulaze u prostor vrtića ukoliko to nije neophodno. U dogovoru s odgajateljicom po dolasku u vrtić roditelji/ skrbnici ne ulaze u ustanovu već do ulaza uz održavanje udaljenosti od 2 metra u odnosu na druge roditelje i djecu. Na ulazu ćete prepustiti dijete odgajateljici. Isto vrijedi i za prepuštanje djeteta po njegovom odlasku iz vrtića, odgajateljica će dijete dovesti roditelju/ skrbniku do ulaza u vrtić.

Dovođenje i odvođenje djece  roditelji /skrbnici ne smiju biti pratnja djetetu u vrtić, a niti dijete smije u kolektiv ukoliko imaju simptome  poput: kašlja, kratkog daha, povišenu tjelesnu temperaturu ili su pod rizikom da bi mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID 19.

Savjetuje se da pratnja koja dovodi dijete bude pretežno izmjenjivana od strane dviju istih osoba, a da to budu osobe koje su uključene u takav tip dnevnih aktivnosti da je njihova mogućnost zaraze s COVID-19 najmanja.

Nakon preuzimanja djeteta zabranjeno je zadržavati se u dvorištu vrtića kao i korištenje dječjeg igrališta.

Oprema djeteta – potrebno je kao i do sada pripremiti osnovne potrepštine za dijete, posebice jasličke dobi te ukoliko je moguće u dogovoru s odgajateljicama donijeti ih u označenom ruksaku ili vrećici zadnji dan u tjednu boravka djeteta (npr. petkom). Kada roditelj dođe po dijete na ulaz, predat će ruksak odgajateljici koji će ona odložiti u ormariću tog djeteta gdje će nekorišten stajati preko vikenda i koristit će se nakon pauze od 48-72 sata. Na isti način odgajateljica na ulazu vraća ruksak s korištenom opremom roditeljima.

NIJE potrebno djetetu pripremiti zaštitnu masku i rukavice.

Informacije o skrbi za dijete tijekom boravka u vrtiću

Osoblje vrtića uložit će maksimalan trud i držati se svih smjernica kako bi Vaše dijete bilo maksimalno zaštićeno.

Grupe će biti formirane po devetero djece uz odgajateljicu te će postava djece u grupi biti stalna bez rotiranja. Dijete će po dolasku u vrtić oprati ruke, a isto će ih se poticati i upućivati da čine i tokom dana.  Zaštitna sredstva kao što su zaštitne maske i rukavice nisu potrebne za boravak u kolektivu. Boravak djeteta bit će pretežno organiziran i osmišljen aktivnostima u dvorištu, gdje će djeca i dalje biti grupirana prema svojoj skupini. U slučaju kada to vremenske prilike neće dozvoliti prostor u kojem boravi dijete bit će neprestano provjetravan vanjskim zrakom.  Za vrijeme jela djeca će sjediti na propisanoj udaljenosti i svako dijete će imati svoje mjesto. Razmak tijekom spavanja između krevetića bit će 2m. Prostor u kojem boravi dijete (kao i igračke ) bit će dezinficiran dva puta dnevno za vrijeme kada dijete ne boravi u njemu.

Provedba zdravstvenog odgoja kod kuće i u vrtiću

Vjerujemo da ste o mjerama sprječavanja širenja zaraze i održavanju higijene ruku  razgovarali s djetetom, no važno je to ponoviti i prije ponovnog polaska u vrtić, gdje će ih na to dodatno podsjećati i odgajateljice.

Higijena ruku –objasniti djetetu da redovito i pravilno pere ruke prije ulaska u svoju skupinu, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa, uvijek kada ruke izgledaju prljavo. Za pranje ruku treba koristiti tekuću vodu i sapun. Nakon pranja ruku sapunom i vodom, ruke osušiti papirnatim ručnikom za jednokratnu upotrebu koje nakon korištenja treba odbaciti u koš za otpad.

Kašljanje i kihanje –  objasniti da kada kašlje i kiše prekrije usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od druge djece te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju rukama.

Pribor za jelo – objasniti da ne dijeli čaše, šalice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugom djecom.

 

S poštovanjem,

 

                                                                                                                               Zdravstvena voditeljica

                                                                                                                          Marija Križić, mag.med.techn

 

Comments are disabled.