Najčešće se pojavljuje kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi te njihovih kućnih kontakata u kasnu jesen, zimu i proljeće.                       

Kako prepoznati uš/gnjidu

Glavni simptom koji upućuje na ušljivost je neprekidan svrbež vlasišta djeteta te su moguća i oštećenja kože tjemena (ogrebotine) uslijed stalnog grebenja.

GNJIDE su sitna, oko 1 mm velika jajašca čvrsto prilijepljena uz korijen kose tako da se lako razlikuju od peruti, koja se, za razliku od gnjida, lako skida s kose. U većem se broju jajašca uočavaju na dijelovima vlasišta oko uši, na potiljku te u šiškama. Iz jajašaca se za 7 – 10 dana razviju nove jedinke uši koje polažu nova jajašca.

ODRASLE UŠI – Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti žive, pokretne uši. Uš je parazit veličine 2-3 mm, sive ili smeđe boje koji živi isključivo na vlasištu čovjeka. Hrani se krvlju putem bezbolnih uboda prilikom čega ispušta slinu koja uzrokuje iritaciju i svrbež vlasišta. Izvan vlasišta, uš može preživjeti do 48 sati nakon čega bez hrane ugiba.

Kako se prenosi:

Uš ne skače i ne leti zrakom, već prilikom bliskog doticaja vlasišta prelazi na glavu drugog djeteta ili odrasle osobe. Može se prenijeti korištenjem zajedničkih češljeva, četki za kosu, kapa, ukrasnih traka za kosu, jastuka/jastučnica, ručnika, ovratnika na odjeći i sl. Ne prenose se preko vode u bazenu niti preko kućnih ljubimaca. One same ne prenose zarazne bolesti.

Što učiniti u slučaju pojave ušljivosti u Vašeg djeteta

o U narednim danima i tjednima svaka 2-3 dana provjeravati ima li uši u kosi Vašeg djeteta
o U slučaju da u kosi svoga djeteta nađete gnjide ili uši, dijete ne slati u vrtić dok se ne provede tretman protiv uši. Ako roditelji ne shvate pojavu ušljivosti ozbiljno pa vrlo brzo pošalju djecu natrag u vrtić, postupak iskorjenjivanja se može razvući i na nekoliko mjeseci
o Odmah obavijestiti odgovorne osobe vrtića o pojavi ušljivosti kod Vašeg djeteta
o Sve osobe koje žive u istom kućanstvu i ostale bliske kontakte s infestiranom osobom trebaju pregledati kosu i u slučaju nalaza nametnika započeti tretman. Sve osobe trebaju se tretirati istovremeno.

Metode uklanjanja uši

 o šampon: Započeti tretman preparatom protiv uši (nabaviti u ljekarni).
 Strogo se pridržavati uputa za korištenje koje se nalaze na preparatu (ukoliko se šampon zbog nesuradnje djeteta ne može zadržati 10-ak minuta kako stoji u uputama, koristiti sredstva u prahu)

o Nakon tretiranja kose ne koristiti sušilo jer proizvod može izgubiti djelotvornost.

o 1 -2 dana nakon tretmana ne šamponirati kosu zbog produljenog djelovanja preparata.

o permetrinski prah -utrljati u kosu, potom ostaviti na glavi 12-24 sata nakon čega se kosa opere običnim šamponom. Prašenje vlasišta se mora ponoviti još dva puta s razmakom od 7 do 10 dana zato što niti jedno sredstvo ne djeluje na gnjide, već isključivo na odrasle uši.     (Isti je postupak i s losionima.)

o gusti mehanički češljevi za mehaničko iščešljavanje vlasišta

o električni češljevi koji bi ih prilikom iščešljavanja trebali uništiti

o ispiranje kose u toploj otopini vinskog octa i vode u omjeru 1:1 ili vodi zakiseljenoj limunovim sokom (otapa se tvar kojom su gnjide priljubljene za vlasi)

 o iščešljavati vlasište gustim češljom svaka 2-3 dana kroz 2-3 tjedna, a vidljive gnjide skidati pojedinačno rukom

o ukoliko dijete ima dugu kosu, praktično je ošišati ga kako bi se gnjide lakše uklanjale

o svi ukućani trebaju oprati kosu istim šamponom, promijeniti i oprati češljeve, četke, odjeću, posteljinu (na 60 °C) jer je moguće da imaju uši, a da to nisu primijetili

o u obitelji u kojoj su se pojavile uši potrebno je nakon tretiranja glava svih ukućana oprati na temperaturi od 60°C svu posteljinu, deke, ručnike, odjeću koja se oblači preko glave kao i sva pokrivala za glavu (pogotovo vunene kape)

U pravilu nema brzog i trenutnog rješenja za rješavanje ušljivosti pa je prilikom provođenja postupaka odstranjivanja uši i njihovih jajašaca najvažnija upornost roditelja i višestruko ponavljanje postupaka.

Prevencija i korisni savjeti

Redovito pregledavati djetetovu kosu.     

Svakako se preporučuje prije odlaska u kolektiv zavezati kosu.

Ne dijeliti kape, šalove, marame, trake za kosu…

o Na tržištu su dostupni i repelenti u spreju koji preventivno odbijaju uši, a potrebno ih je raspršiti prije odlaska u kolektiv. U novije su vrijeme dostupne i gumice za kosu premazane prirodnim uljima.

Riješiti se uši glave je ogroman posao. Odgovornost je na obitelji.

Ako svi u kolektivu istodobno postupe prema preporukama, žive će uši sigurno biti uništene!

Marija Križić, zdravstvena voditeljica

 

Comments are disabled.