Zmajići su se i proteklih dana bavili sportskim aktivnostima tako da smo vježbali vožnju biciklima bez pomoćnih kotača. Vježbali smo ravnotežu, upotrebu kacige i motivirali djecu da sama pokušaju vožnju. Djetetov prvi susret s biciklom događa se već u najranijoj dobi, kada ravnotežu i upravljanje vježbaju na biciklima bez pedala na kojima nogama dosežu tlo. Na takve bicikle djeca mogu sjesti već i s 18 mjeseci, a doprinose razvoju motorike te koordinaciji pokreta i važnih vještina koje ih čine spretnijima. Nema točne dobi u kojoj je dijete spremno za skidanje pomoćnih kotača, bitno je da je dijete motivirano. Kada postoji motivacija vožnja na dva kotača doslovno se može naučiti u sat vremena. Prije vožnje bicikla bez pomoćnih kotača dobro je da dijete ima iskustva u vožnji tricikla, bicikla za ravnotežu bez pedala i bicikla s pomoćnim kotačima kako bi već ranije izvježbalo ravnotežu i okretanje pedala.

Savjeti za vožnju:

Podesite sjedalo i upravljač bicikla na visinu djeteta. Dijete mora moći staviti puno stopalo na tlo.

Pustite dijete da se upozna s biciklom: sjedne i digne se sa sjedala, gura bicikl uza sebe.

Pokažite djetetu kako funkcioniraju nožna i ručna kočnica, ali pustite ga da na početku koči i nogama, ako se tako osjeća sigurnije.

Recite djetetu da se lagano odguruje nogama kako bi vježbalo ravnotežu, ali nemojte ga pridržavati i gurati na biciklu. Ponavljajte ovu vježbu sve dok dijete ne savlada držanje ravnoteže.

Kad svlada ravnotežu, recite djetetu da se odgurne i da podigne noge na pedale i krene okretati. Ponavljate i ovu vježbu sve dok se dijete ne osigura u pedaliranju.

Kad dijete svlada i pedaliranje, pokažite mu kako se koči. Vježbajte kočenje i nožnom i ručnom kočnicom.

 

Comments are disabled.